top of page

Parterapi

Det vi längtar allra mest efter är behovet att höra samman och ändå är det så svårt. Kärleken kan vara total lycka men också djupaste förtvivlan.

 

Anledningarna för att söka sig till Parterapi eller Relationsterapi kan vara många. För vissa kan det vara så att de saknar något de en gång hade, för andra kan det vara att utveckla och förstärka det som redan finns. Ytterligare en anledning kan vara behovet av stöd och hjälp för att kunna gå skilda vägar: Det kan vara lika nödvändigt att återförenas i kärlek, som att kunna skiljas och avsluta en relation i kärlek.

"Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together"

/Okänd

Blommor.jpg
Träd.jpg

Vanliga parterapi-ämnen:

– Vi saknar den kontakt vi en gång hade

– Vi hittar inte tillbaka till den kärlek som en gång fanns

– Vi saknar tryggheten och tilliten i vårt förhållande

– Vi saknar passionen

– Vi har svårt att lita på varandra

– Vi har ofta svårt att kommunicera med varandra

– Vi väljer olika flyktvägar för att slippa vara tillsammans

– Vi har antagit roller i vårt förhållande som är
svåra att ta sig ur

– Vi vill utveckla och förstärka vår relation

– Vi vill avsluta vår relation på ett kärleksfullt sätt

Missförstånd och maktkamp finns i alla relationer och inte minst i en parrelation. Genom att lära sig en metod för kommunikation som bygger på närvaro och att lyssna får ni tillbaka respekten för er själva och partnern. Det är också viktigt att finna empati och med inlevelse föreställa sig hur det är att vara den andra partnern. På så sätt får ni verktygen att hitta tillbaka till er kontakt och trygghet. Både tillsammans och som enskilda individer.

Många väljer idag förebyggande parterapi, som skapar ett förhållande där man löser kriser och konflikter utifrån ett mer nyfiket och kreativt perspektiv. Det skapar ett lugn och stabilitet i ett förhållande och i familjen.

 

För att uppleva hälsa, välmående och glädje behöver vi vara uppmärksamma på positiva och negativa föränd-

ringar i våra relationer. För att uppleva balans och harmoni i förhållandet måste vi veta hur vi kan göra förändringar och integrera det i oss själva.

 

Metoden bygger på Psykosyntesterapi med inspiration från bl.a. Imago. Metoden är pedagogisk och tar hänsyn till studier inom utvecklingspsykologi och neuropsyko-logisk vetenskap. Metoden fungerar även i andra relationer såsom mellan barn och föräldrar, vänner och i arbetsrelationer.

bottom of page